Kunnskapsbasert forvaltning
Kunnskapsbasert forvaltning er et viktig prinsipp i vannforskriften og ble tidlig tatt i bruk i Morsa-samarbeidet. Det innebærer at forvaltningen av vannområdet er på basert på både vitenskapelig og lokal, erfaringsbasert kunnskap.
I 2001 ble den første partsnøytrale tiltaksanalysen utarbeidet. Denne la det faglige grunnlaget for politiske vedtak og plan- og tiltaksarbeidet. Tiltaksanalysen var avgjørende for å få aksept og enighet om tiltakene – og ved å la kunnskap vise vei er det mer sannsynlig at tiltakene har effekt. Siden 2001 er det utarbeidet flere tiltaksanalyser.
Et godt eksempel på kunnskapsbasert forvaltning er arbeidet med vestre Vansjø. Morsa har laget et eget faktaark om vestre Vansjø – det kan du laste ned nedenfor.
I dag rulleres planer og tiltaksanalyser etter 6-årssykler i tråd med planhjulet etter vannforskriften, og det utarbeides regionale vannforvaltningsplaner for hver enkelt vannregion. Gjeldende Regional vannforvaltningsplan for Innlandet og Viken, med vedlegg, er utarbeidet for perioden fra 2022-2027.